сб, 21 сеп., 2019

Лятото с парещите слънчеви лъчи и високи температури може да бъде един от най-опасните сезони. Затова най-добрият начин да избегнете прегряване и топлинен удар е да напуснете града и да отидете на някое прохладно място с много зеленина и вода, пише Zdrave.to. За съжаление, не всеки има възможността да прекара лятото извън града и за да оцелеете в бетонната джунгла, добре е да научите няколко правила.

Така например, предотвратяването на топлинен удар е много по-лесно, отколкото да се вземат мерки за последиците от него. Но ако се случи тази ситуация, ще ви разкажем какво да правите за първа помощ.

Какво да правим при топлинен удар

Причините за прегряване са различни и не винаги са причинени от излагане на високи температури. Може да се дължи също на задух, интензивна физическа активност, дехидратиране. В общи линии, причината за топлинен удар, не е толкова важна, защото при всички случаи той е опасен, независимо от фактора, който го е провокирал.

Топлинният удар не идва без симптоми! Той има предвестници. Първият признак, който показва, че предстои топлинен удар е, че тялото не може да се справи с регулиране на температурата.

СИМПТОМИ ПРЕДИ ТОПЛИНЕН УДАР

Бледа, лепкава, студена кожа

Замаяност, главоболие и потъмняване в очите

Интензивно потене

Слабост и объркване

Гадене и леко повръщане

Тахикардия, мускулни спазми и конвулсии

Потъмняване на урината

Ако не се вземат мерки при тези симптоми, следващото нещо, което ще се случи е топлинният удар. При него симптомите са много по-агресивни и жертвата се нуждае от незабавна помощ. В противен случай не само здравето, но и животът е под заплаха!

СИМПТОМИ НА ТОПЛИНЕН УДАР

Температура на тялото над 40 °С

Загуба на съзнание

Затруднено дишане

Повръщане

Смущения в сърдечния ритъм

Повреда на вътрешните органи поради температурен шок

Проблеми в работата на мозъка

За да не се достигне до трайни увреди ,е необходимо да спазвате следните правила:

ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ТОПЛИНЕН УДАР

Ако сте възрастен човек, бременна жена, човек с хипертония или някой друг представител на рискова група, останете си вкъщи! От 12 до 16 часа слънцето има най-голяма активност, затова се опитайте да разрешите всички задачи за деня сутринта или вечерта.

Ако планирате да работите под горещото слънце в най-горещото време на деня, не забравяйте да носите дрехи и панталони с дълги ръкави, а не къси панталони. Под слънцето, но с покрито цяло тяло с дрехи, общата температура е малко вероятно да надвиши 37 °C, докато ако има открити части на тялото, те ще се нагорещят до критични стойности.

Вода, вода и вода отново! Следвайте простото правило: ако не сте ангажирани с активна физическа активност, пийте 0,5 литра солена вода на всеки час. Ако сте ангажирани с активна физическа работа, тялото Ви се нуждае от поне един литър течност на час.

Не преяждайте, особено в горещината. През лятото тялото не се нуждае от борба с хипотермия, поради което е необходимо да се намали приемът на храна, особено тежката, мазна и пикантна храна. Избирайки между сочна пържола и диня, предпочетете второто. В противен случай, освен топлинен удар, ще получите и панкреатит.

Алкохолните напитки оставете за вечерта, тъй като те са често срещана причина за дехидратация.

В началните етапи на прегряване, развитието на неприятни симптоми може да се обърне, като се осигурят подходящи грижи.

САМОПОМОЩ

Първото нещо, което трябва да направите, е да спрете физическата активност.

Второ – да отидете на сянка, в хладно помещение.

Необходимо е да поставите на челото си кърпа, напоена със студена вода.

Лекарите препоръчват да пиете 1-2 чаши леко солена вода, за да предотвратите възможната дехидратация и да осигурите на тялото достатъчно влага, за да възстановите нормалната терморегулация.

Можете също така да пиете напитки, богати на електролити, които ще помогнат за възстановяване на здравословния метаболизъм и подобряване на функционирането на нервната система.

Ако някои загуби съзнание пред вас, в следствие на топлинен удар, следвайте тези прости препоръки. Предоставяйки компетентна първа помощ в случай на топлинен удар, дори и без да знаете точната причина за загуба на съзнание, определено няма да навреди на жертвата докато пристигне линейката.

ПЪРВА ПОМОЩ ЗА ТОПЛИНЕН УДАР

Ако жертвата е загубила съзнание, внимателно я дръпнете за рамото, потупвайте по бузите и попитайте дали всичко е наред. Ако жертвата не отговори, трябва да проверите незабавно дали диша. Ако не, незабавно започнете изкуствено дишане и сърдечен масаж.

Ако човек извърши 2-4 вдишвания в продължение на 10 секунди, трябва да предоставите на жертва чист въздух, да я преместите на хладно място. Премахнете тесните дрехи (вратовръзка, риза яка), извикайте линейка и изчакайте пристигането на помощта в близост до ранения.

Покрийте жертвата с лед, сложете мокър компрес върху главата или сложете човекът на студен душ. Така ще помогнете на изтощения организъм да коригира по-рано процесите на терморегулация.

Основното нещо – дайте му вода! Хидратирайте пострадалия на всяка цена, но само ако е в съзнание и няма силно повръщане.

Не забравяйте, че често при стари хора топлинният инсулт може да прикрие класически удар.

0 Comments

Leave a Comment

Последни коментари

Категории

Следвай ни

GOOGLE PLUS

PINTEREST

FLICKR

INSTAGRAM

Advertisement

img advertisement