сб, 21 сеп., 2019

Чесънът се отглежда толкова дълго, че родината му остава неизвестна.

Предполага се, че за първи път е забелязано от хора в югозападната част на Сибир. От там се разпространява в Южна Европа, а след това и в останалата част на света.

Полезни свойства

Чесънът е използван исторически като естествен антисептик. Използва се за предотвратяване на състояния като гангрена от наранявания.

Суровият сок се изцежда, разрежда се с вода и се прилага към тампони от стерилизиран сфагнов мъх. След това тампоните се нанасят върху раните, за да се предотвратят септични ефекти.

Чесънът се използва дълго време за предотвратяване и лечение на всички видове здравословни проблеми, включително настинки, грип, менструални болки, болест на Крон, синузит, стомашно-чревни проблеми, гъбични инфекции, брадавици и атеросклероза.

Използва се като лекарство за бронхит, коклюш, кашлица, дрезгав глас, задух и други белодробни заболявания, включително астма.

Предполага се, че чесънът може да бъде полезен като анти-онкологично лекарство, намалявайки размера на рака, и че може да помогне за предотвратяване на някои видове чревни ракови заболявания, като рак на дебелото черво.

Чесънът се използва за подобряване на имунната система и също е отличен антиоксидант, а също така е прочут като средство против стареене.

Повечето от публикуваните проучвания за неговите лечебни свойства проучват ефекта му върху намаляването на броя на сърдечните заболявания.

Чесънът е отличен агент за понижаване на холестерола и многобройни проучвания показват, че приемането на добавки, които имитират пресен чесън, могат значително да намалят нивата на холестерола.

Има и предположение, че чесънът може да бъде полезен за понижаване на кръвното налягане чрез разширяване на кръвоносните съдове. Изследователите са забелязали, че чесънът може да предотврати образуването на кръвни съсиреци и следователно да намали риска от инфаркт и инсулт.

Като добавка, чесънът най-често се приема ежедневно под формата на капсули, съдържащи от 1000 до 3000 мг екстракт от чесън. От 0.03 до 0.12 ml чесново масло може да се приема 3 пъти на ден. Сок от чесън – от 10 до 30 капки или по указание на производителя.

Странични ефекти

Има някои лекари, които не препоръчват употребата му под формата на капсули или таблетки. Те вярват, че максималният ефект на чесъна се постига чрез взаимодействие с карамфил. Смята се, че добавките на чесън нямат странични ефекти, с изключение на силна миризма от устата.

Комбинацията от чесън и варфарин може да доведе до висок риск от кървене. Големи дози чесън не трябва да се приемат, когато използвате варфарин, аспирин или други лекарства, които разреждат кръвта.

Tags: , ,

Related Article

0 Comments

Leave a Comment

Последни коментари

Категории

Следвай ни

GOOGLE PLUS

PINTEREST

FLICKR

INSTAGRAM

Advertisement

img advertisement